Waarom is schrijven zo belangrijk? Lees in dit artikel 16 redenen waarom.
Weet je nog hoe je je voelde toen je voor de eerste keer in je leven moest schrijven? Hoe je je pen in hand hield en hoeveel concentratie nodig was om elke letter op papier te vormen, precies zoals de juf dit wilde? Velen van ons zijn dit bijzondere moment vergeten en beseffen daarom vaak ook niet hoe belangrijk schrijven is!
Voor dit artikel maakt het niet uit of je al een expert bent of alleen schrijft wanneer je een berichtje via WhatsApp moet sturen. Het doel op dit moment is om te beseffen hoe belangrijk schrijven is en eigenlijk ook om je te laten ontdekken hoe leuk het is.
Maar waarom is schrijven met de hand zo belangrijk? In onderstaande tekst zal ik kort ingaan op de manier waarop ons brein werkt en hoe schrijven onze hersenen positief kan beïnvloeden. Verder beschrijf ik de positieve invloeden van het schrijven, bijvoorbeeld op momenten dat je boos of teleurgesteld bent en je emoties de overhand dreigen te nemen. Tot slot zal ik 16 redenen geven waarom schrijven zo belangrijk is. Ongeacht hoe oud je bent.
Let’s go!
Schrijven is een complexe handeling
Waarom is schrijven belangrijk? Probeer bijvoorbeeld één zin van drie woordjes op te schrijven, terwijl je voor je kijkt en naar de keuken loopt. Ik weet zeker dat dit nauwelijks zal lukken. Schrijven is namelijk een complexe handeling, waarbij jouw hele lichaam betrokken is. Om goed te kunnen schrijven heb je je ogen, je hersenen, je nek, je rug en uiteraard je vingerspieren nodig. Door deze magische samenwerking van verschillende spieren in ons lichaam, komen er meer dan 10.000 neurotransmitters in beweging die voor hele bijzondere ontwikkelingen in ons lichaam zorgen. Om bijvoorbeeld een bepaalde skill te leren is ‘zelfgestuurde neuroplasticiteit’ nodig. Hiermee wordt bedoeld dat je je eigen hersenen kunt stimuleren om zich te ontwikkelen en dus een nieuwe skill aan te leren. Plastisch betekent beïnvloedbaar. Ons brein is dus beïnvloedbaar, ongeacht onze DNA en/of leeftijd. We kunnen dus concluderen dat je ongeacht je leeftijd nieuwe vaardigheden kunt leren. De bekende quote van George Elliott “Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn” is dus echt waar. We zijn nooit te oud om iets nieuws aan te leren. Misschien gaat het niet zo snel als toen we jonger waren, maar het is zeker mogelijk!
Het gezond en vitaal houden van onze hersenen door middel van actieve mentale training heet dus: neuroplasticiteit. Een voorbeeld van een actieve mentale training, die super simpel is en geen geld kost, is schrijven.
Denk eraan, oefening baart kunst! Dus net zoals een pasgeboren baby niet meteen een marathon kan rennen, maar eerst moet oefenen om te leren lopen, werkt dit ook zo wanneer we de voordelen uit het schrijven willen halen. Want door herhaaldelijk te schrijven over een specifiek onderwerp, ontstaan er nieuwe verbindingen in onze hersenen. Ongeacht je DNA of leeftijd. Magisch toch?!
Heb je stress?
Ben je boos? Teleurgesteld? Of ben je juist heel enthousiast en blij over een gebeurtenis? Schrijf het op! Door emoties staan we dichter bij ons gevoel en dit brengt automatisch allerlei woorden naar onze hersenen. Wanneer we blij en enthousiast zijn, hebben we vaak veel te delen met de wereld. We proberen door middel van ons verhaal de andere persoon het enthousiasme te laten voelen dat wij voelen. Deze woorden die dan in je opkomen, kan je het beste opschrijven. Waar en hoe je dit doet, maakt nu nog niet zoveel uit. Op deze manier leg je een leuk moment vast, waarnaar je over een tijdje met een goed gevoel en glimlach terug kan kijken.
Ook wanneer we boos of teleurgesteld zijn over een bepaalde situatie, komen er woorden in ons op. In het geval van een negatieve situatie, is het niet altijd even handig om deze woorden direct met de wereld te delen. Maar wat doe je met al die boze woorden die in je opkomen en die je liever niet uitspreekt, maar zich wel in je hoofd blijven manifesteren?
Als je hier niets mee doet, zal de situatie op een gegeven moment escaleren totdat of je ziek wordt of dat je in een situatie belandt waar je liever niet in had gezeten.
In zulke gevallen is schrijven een wondermiddel, omdat je jezelf verlost van de rondjes die deze boze woorden in je hoofd blijven draaien.
Door te schrijven leg je mooie momenten vast, die je in de toekomst een glimlach garanderen
Dit opschrijven is sowieso belangrijk om voor jezelf te doen, omdat je op deze manier jezelf automatisch mentale rust gunt. Hiernaast is het ook handig om negatieve emoties op te schrijven, wanneer je op zakelijk niveau met onrecht te maken hebt gehad. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je gebruik maakt van een dienst, maar hier niet tevreden over bent. Denk bijvoorbeeld aan een stroomuitval / blackout en dat de 3 belangrijkste apparaten in je woning naar aanleiding hiervan schade hebben geleden. Maar ook als je bijvoorbeeld een officiële klacht tegen een collega wilt indienen, omdat je op het werk met seksuele intimidatie te maken hebt gehad. Meer informatie over hoe je een goede klachtenbrief schrijft lees je in een ander artikel.
Om dus bewust te worden van je emoties en ze onder controle te kunnen houden, is schrijven een hele simpele, effectieve en gratis manier om dit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan indrukwekkende situaties zoals het behalen van een bepaald diploma waar je hard voor hebt gewerkt of juist het verliezen van iemand waar je heel veel van houdt, of ontslag op het werk waar je het eigenlijk niet mee eens bent of wanneer je bang bent voor een presentatie die je aan een groep onbekenden moet geven. Wat het ook is dat jou te lang mentaal bezig houdt, het is altijd goed om voor jezelf hierover te schrijven. Niemand hoeft deze versie (nog) te zien.
Taal, grammatica en leesbaarheid zijn hier onbelangrijk
Wanneer je voor jezelf schrijft, maakt het niet uit in welke taal je dit doet, of je grammatica goed is en of de letters leesbaar zijn. Je bent geheel voor jezelf bezig en het enige wat belangrijk is in dit proces, is dat je jezelf verlost van de marathon die de woorden in je hoofd maken, door ze uit je hoofd te halen en ze op papier te schrijven. Hoe vaker je dit doet, hoe comfortabeler je je bij het idee voelt en hoe leuker je het gaat vinden, omdat het echt helpt en vaak tijd bespaart. Want door je emoties en angsten op te schrijven, verklein je automatisch het effect die ze op je zouden kunnen hebben.
Praten met anderen kan er soms voor zorgen dat je juist bozer over een bepaalde situatie wordt, omdat je dan weer de situatie herbeleeft en hiernaast te maken hebt met andermans oordeel over een situatie waar je zelf nog niet zo goed mee om weet te gaan. Overweeg dus altijd om situaties die jou mentaal bezighouden eerst even op te schrijven.
Maar schrijven is veel meer dan alleen het opschrijven van woordjes die jouw hersenen bezig houden!
Wist je dat..
de mens het enige levende wezen met een brein op aarde is, dat ook kan schrijven?
Lees dat nogmaals en besef hoe speciaal wij hierdoor zijn!
Lees hier 16 redenen waarom schrijven belangrijk is
..en wat voor positieve gevolgen het voor onze hersenen kan hebben!
1. Zonder schrijven, hadden we nu geen geschiedenis
Laten we bij het begin beginnen. Zonder schrijven, hadden we nu ook geen geschiedenis.
Niet alles wat in geschiedenisboeken staat klopt, maar zonder deze boeken zouden we veel minder weten over de geschiedenis. Door de geschreven teksten, leren we van het verleden. We krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om van bepaalde fouten te leren en op deze manier te groeien.
Schrijven bestaat al eeuwen in verschillende vormen. Denk maar aan geschriften ook op bomen en bladeren, in grotten en op gesteenten. Schrijven is iets dat alleen wij mensen, wezens met hersenen, kunnen. Dit is heel bijzonder en om onder andere deze reden, is schrijven heel erg belangrijk.
2. Wanneer je iets opschrijft verklein of elimineer je de kans dat je het vergeet
Wanneer je iets met de hand opschrijft, ben je er (onbewust) langer mee bezig. Hierdoor onthoud je de informatie makkelijker en kunnen je hersenen de informatie waarmee je bezig bent beter absorberen en organiseren. Wanneer je brein dit heeft gedaan, is het automatische gevolg dat je de informatie hebt onthouden.
3. Dagelijks schrijven verhoogt je concentratie, terwijl het jouw stress verlaagt!
Omdat je bij het schrijven zoveel spieren in je lichaam tegelijkertijd nodig hebt, ben je genoodzaakt om je te concentreren. Hierdoor heb je eigenlijk geen tijd om aan andere (vervelende) zaken te denken. Stress sluipt met behulp van terugkerende gedachten in ons lichaam, vaak zonder dat wij dit door hebben. Wanneer we hiervan bewust worden, zitten we jammer genoeg vaak al bij een arts of specialist. Dit hoeft niet zo ver te komen, als we begrijpen waarom schrijven belangrijk is. In het artikel over journalling lees je meer over het dagelijks opschrijven van je gedachten.
4. Schrijven stimuleert onze mentale gezondheid (Mental Health)
In het verlengde van het vorig puntje ligt dat het schrijven onze mentale gezondheid op positieve wijze stimuleert. Onderschat hierbij de kracht van het schrijven alsjeblieft niet!
Het kan als ongelooflijk goed middel gebruikt worden om vervelende gedachten en/of angsten van je af te schrijven. Heb je bijvoorbeeld te maken met rouw, ruzie met een geliefde, onrecht of ontslag? Dan is schrijven gegarandeerd een effectieve manier om hiermee om te gaan. Je gedachten opschrijven is belangrijk voor het omgaan met angsten, depressies en andere psychische stoornissen. Maar wacht niet totdat een specialist je de diagnose geeft. Luister goed naar jezelf en monitor hoe je je voelt. Merk je dat je boze, verdrietige, vermoeiende, of depressieve gedachten hebt? Of voel je je langdurig energieloos? Dan is het zeker de moeite waard om voor jezelf te schrijven. Begin simpel. Pak een pen en papier en schrijf bijvoorbeeld 1 vraag voor jezelf op. Een voorbeeld is “Hoe voel ik mij nu en waarom voel ik me zo?”. Schrijf alles op wat in je opkomt. Wanneer je klaar bent mag je zelf bepalen of je het papiertje verscheurt en weggooit of bewaart. Goud waard!
5. Herhaaldelijk iets opschrijven verandert de opbouw van je hersennetwerk
Wanneer je (over) hetzelfde met regelmaat schrijft, verander en vergroot je automatisch je visie op datgene waar je regelmatig over schrijft. Luister je naar verschillende influencers en motiverende sprekers? Dan hoor je ze vaak herhalen dat het dagelijks schrijven van je doelen een ‘Millionaire’s mindset is’. Verschillende boeken, zo bijvoorbeeld ook het bekende boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill, beschrijven dat het uitermate belangrijk is om elke dag je doelen – met pen – op te schrijven. Heb je dus een belangrijk doel dat je wilt bereiken? Bijvoorbeeld het starten van jouw eigen bedrijf? Of het behalen van een bepaalde mijlpaal? Dan is dit voor jou het signaal om vandaag nog te starten met schrijven! Alvast gefeliciteerd, want als je het opschrijft vergroot je de kans dat het ook echt gebeurt.
6. Door te schrijven, breng je structuur in je gedachten
Wanneer je jouw denkpatronen hebt opgeschreven, krijg je een helderder beeld van het geheel. Zo kan je makkelijker prioriteiten stellen en bepalen wat belangrijk is om nu te doen of wat juist kan wachten. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse To Do list. Tot het moment dat je deze hebt genoteerd, blijven alle ‘to do’s’ in je hoofd rondvliegen. Soms zelfs met het risico dat je er eentje vergeet. Door het hebben van een To Do lijstje, zet je een goede stap in het klaren van de klus! Het is gewoon niet slim om te denken dat je hersenen een kladblaadje zijn. Dit is precies de reden waarom mensen vaak zeggen dat ze het ‘druk hebben’. Ik zeg altijd: Het “druk hebben” is eigenlijk een beetje als “druk doen” (letterlijk vertaald vanuit het Papiamentu 🙂 ). We kunnen namelijk de mogelijkheid creëren om controle over onze dagelijkse ‘To Do’s’ uit te oefenen. Wanneer je veel en verschillende dingen in één dag moet doen, kunnen ze alle kanten in je hoofd opgaan. Voorkom dit, door ze op te schrijven.
Het opschrijven haalt de taken uit je hoofd en helpt je ze in een logische volgorde te structureren.
7. Schrijven is belangrijk, omdat het verbale communicatie makkelijker maakt
Verbale communicatie is niet alleen het praten met bijvoorbeeld vrienden, familie, collega’s of zakelijke partners. Verbale communicatie is ook wanneer je een presentatie moet geven over een project of een spreekbeurt moet houden op school. Door op te schrijven wat je wilt zeggen, verplicht je jezelf om rustig na te denken. Wat wil je de groep of persoon precies vertellen? Schrijven is dus de perfecte voorbereiding wanneer je een belangrijk gesprek moet voeren of een presentatie moet houden. Je kan er een logische opbouw aan geven door na te denken hoe je wilt starten. Welke informatie je in elk geval wilt overbrengen en ook hoe je wilt eindigen. Ik heb ooit eens gelezen dat Steve Jobs zijn presentaties altijd eerst opschreef, voordat hij ze aan zijn publiek voordroeg.
8. Schrijven is belangrijk voor je creativiteit
We weten inmiddels dat schrijven een directe connectie met ons brein heeft. Onze hersenen bestaan uit onder andere de linker- en de rechterhersenhelft en elk hersenhelft heeft invloed op bepaalde zaken. De linkerhersenhelft stuurt de rechter lichaamshelft aan. Al jaren zeggen wetenschappers dat deze hersenhelft invloed op zaken heeft, zoals onze woordkennis, analytisch vermogen, logica, volgorde, letters en getallen. Terwijl de rechterhersenhelft, de linkerkant van ons lichaam stuurt en een belangrijke rol speelt bij emotie, ruimtelijke inschatting, kleur, muziek, ritme, dimensie etc.
De niet-dominante hand is blijkbaar gekoppeld aan de niet-dominante hersenhelft – het deel dat niet zo vaak getraind wordt. Wanneer je de niet-dominante hand gebruikt, worden beide hersenhelften geactiveerd. Dit kan ertoe leiden dat je anders gaat denken en creatiever wordt. Of er daadwerkelijk zo’n duidelijk verschil in onze hersenhelften bestaat, blijft de vraag. Kortgeleden kwam ik namelijk een interessant filmpje op YouTube tegen. Hierin wordt er een ander licht op de werking van de hersenhelften geworpen. Zie hier het filmpje. Ik ben benieuwd naar jouw mening.
9. Schrijven is belangrijk, want het vergroot je kans om je doelen te behalen
Waarom is schrijven belangrijk? Het maakt weinig uit of het grote of kleine doelen zijn. Wanneer je ze opschrijft vergroot je volgens het onderzoek van de Dominican University in Californië, de slagingskans met 42%. Kleine doelen noem ik dagelijkse klusjes die je bijvoorbeeld op een To do list kan opschrijven. Met grote doelen bedoel ik lange termijn doelen zoals een nieuwe auto aanschaffen of een eigen bedrijf starten etc.
10. Mensen die goed kunnen schrijven hebben een voordeel op zakelijk niveau
Waarom is schrijven belangrijk? Laten we eerlijk wezen. Als een website of advertentie niet duidelijk of foutloos beschrijft wat deze voor jou kan betekenen, komt het bedrijf niet echt professioneel over, niet waar? Of je stelt een vraag per mail en je krijgt geen of een half antwoord. Onprofessioneel, niet waar?
Ook op kantoor of in een praktijk is het handig als de contactpersonen duidelijk met anderen kunnen communiceren. Dit zorgt voor minder onnodige werkdruk en vertraging en dus voor meer productiviteit. Niet alleen als het om externe communicatie gaat, maar ook bij interne communicatie is (duidelijk) schrijven zeer belangrijk. Goed en duidelijk schrijven heeft tot gevolg dat de boodschap die je wilt overbrengen duidelijk is. De mensen die het lezen hoeven geen tijd en moeite te verspillen. Ze hoeven niet te gissen wat je eigenlijk wilt zeggen.
11. Schrijven is belangrijk voor de ontwikkeling bij kinderen
Het klopt, ik van mening dat schrijven ongeacht je leeftijd, goed en belangrijk is. Dus hoe eerder je begint, hoe beter. Doordat er tijdens het schrijven verschillende aspecten aan de orde komen, is schrijven belangrijk voor de ontwikkeling van meerdere vaardigheden van een kind. Denk bijvoorbeeld aan oplettendheid, concentratie, geheugen en organiseren. Ook speelt het schrijven een belangrijke rol bij het coördineren van spierbewegingen en het ontwikkelen van een fijne motoriek. Om te kunnen schrijven heb je namelijk een coördinatie van armen, handen en vingers nodig om complexe bewegingen te kunnen maken. Je zou dus kunnen zeggen dat schrijven een belangrijke fundering creëert om verder te kunnen leren.
12. Ideeën worden duidelijker en zijn vastgelegd wanneer je ze opschrijft
Wanneer een idee nog alleen maar in je hoofd is, zie je maar een klein deel van het geheel. Zodra je jouw idee opschrijft, leg je het vast en creëer je tegelijkertijd meer ruimte in je hoofd. De meeste (goede) ideeën die bijvoorbeeld een nieuw product, een presentatie of een video(clip) zijn geworden, zijn meestal eerst opgeschreven. Zo kun je het idee eerst verduidelijken om daarna eventueel taken te verdelen. Doe jezelf een plezier en schrijf dus al jouw ideeën op!
13. Verklein de invloed van je zorgen en angsten door ze op te schrijven
Eerder in het artikel hebben we dit al genoemd. Maar omdat ik dit niet vaak genoeg kan herhalen, vermeld ik het ook hier. Vaak is het zo dat dingen groter in ons hoofd zijn, dan ze in werkelijkheid zijn. Door voor jezelf hierover te schrijven, creëer je een helicopterview over hetgeen jou dwars zit. Hierdoor verminder je automatisch het afschrikkende effect. Soms helpt het om bijvoorbeeld na het schrijven hiervan, het papiertje in kleine stukjes te verscheuren of te verbranden. Anderen vinden het weer fijn om na een tijdje terug te kunnen lezen hoe ze zich hebben gevoeld. Probeer het uit en kijk wat het beste voor jou werkt. Je hebt alleen een pen, papier en jezelf hiervoor nodig!
Schrijven is een belangrijk hulpmiddel bij het verhelderen van onze gedachten. Een automatisch gevolg hiervan is, dat je sociale vaardigheden hierdoor ook verbeteren. Tijdens het schrijven word je genoodzaakt om langzamer na te denken over een bepaald onderwerp. Wanneer je regelmatig schrijft, zijn je hersenen getraind om situaties gelijk te structureren, waardoor je makkelijker (en echt) naar iemand luistert. Ook ben je dan minder bang om voor je eigen mening op te komen.
15. Schrijven is een geweldige mentale training
Waarom is schrijven met de hand zo belangrijk? Ons brein past zich voortdurend aan aan dat waarmee wij het regelmatig voeden. Het is vergelijkbaar met lichaamsbeweging wanneer we bijvoorbeeld naar de sportschool gaan. Ons lichaam functioneert op een gegeven moment beter. Het heeft meer spieren opgebouwd en sterker is geworden door regelmatige training. Stoppen we met trainen, dan worden de lichaamsspieren weer slap. Zo zit het ook met onze hersenen. Wij kunnen het brein dus regelmatig oefenen door elke dag met de hand te schrijven. Regelmatig schrijven houdt je hersenen scherp en actief. Het kan zelfs preventief werken tegen bepaalde psychische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer of dementie.
16. Waarom is schrijven belangrijk? Het verbindt!
Deze is mijn favoriet. Want het is toch heerlijk om een bericht van een geliefde te ontvangen? Of om een simpele note van je kind met ‘Ik hou van je mama/papa’ geplakt op de koelkast te zien? Toen ik op padvinderij zat, hadden we vaak padvinders van andere landen bij ons op bezoek. Hierdoor heb ik een aantal jaren een schrijf vriendinnetje gehad die op Aruba woonde. Wat was ik blij elke keer als er een envelopje met Arubaanse zegels in de brievenbus voor mij lag. Schrijven om te verbinden kan zo simpel of uitgebreid als je zelf maar wilt. De boodschap brengt altijd een glimlach en dit is onbetaalbaar.
Vragen?
Heb je vragen of opmerkingen over ‘waarom schrijven belangrijk is’, stuur me dan een bericht.
Noodzakelijk initiatief. De kracht van schijven wordt vaak onderschat.
Zelf heb ik ook bovenstaande voordelen van schrijven ervaren.
Zal zeker terug komen voor waardevolle content over schrijven.
Succes
Hartelijk dank voor jouw reactie Sheldon! Ook ik ervaar de voordelen dagelijks en vond het tijd om dit dan met de wereld te delen. V.