Wat is journaling?
Journaling klinkt nieuw, hip en misschien soms zelfs een beetje intimiderend, maar het is simpelweg een Engels woord voor het bijhouden van een dagboek. De laatste tijd zien we dat mensen het vaker over journaling hebben en hiervoor zijn er verschillende soorten gadgets bedacht om het dagelijks schrijven aan te moedigen. Van kleurrijke en begeleidende notitieboeken tot unieke pennen en stickers die je helpen plezier te brengen in het regelmatig opschrijven van je gedachten.
Dagboeken bestaan al jaren
Het bijhouden van een dagboek bestaat al heel lang. Misschien ken je het boek Het Achterhuis. Dit boek is eigenlijk het dagboek van Anne Frank, een joods meisje dat haar gedachten en ervaringen tijdens het onderduiken in de Tweede Wereldoorlog in haar dagboek ‘Kitty’ opschreef. Het bijhouden van Anne’s dagboek kan dus ook gezien worden als journaling.
“Papier heeft meer geduld dan mensen“
–Anne Frank–
Het bijhouden van onze gedachten is iets dat velen van ons hebben gedaan toen we jonger waren. Je boze en wilde gedachten in een boekje opschrijven en dit goed verstoppen, zodat niemand anders het kon lezen. Het voelde goed en bevrijdend om dit te doen. Op een of andere manier en jammer genoeg, doen velen van ons dit steeds minder naarmate we ouder worden. En juist wanneer we ouder worden, hebben we met meer situaties te maken waar stress, angst of depressies een rol spelen. Journaling helpt onder andere je emoties onder controle te krijgen, waardoor je je geestelijke gezondheid verbetert.
Voel je dat je soms veel te veel aan je hoofd hebt en vergeet je steeds vaker belangrijke zaken? Dan is dit jouw signaal om vandaag nog te beginnen met journaling. Papier heeft meer geduld dan mensen. Het zal je nooit veroordelen, uitlachen, uitschelden of wat dan ook. Het wacht net zo lang, tot jij er klaar voor bent om te ‘zeggen’ wat je wilt.
Pak vandaag een pen en papier en schrijf!
Lees hier 7 tips om een dagboek bij te houden
First things first.
Strek jezelf even kort uit. Je kunt dit zittend achter je bureau doen, door je armen uit te strekken en je handen en polsen even te schudden. Als je in de gelegenheid bent om even op te staan doe dit en rek je hele lichaam even uit, om onbewuste spanning los te laten. Het ziet er misschien even gek uit, maar na een paar keer zul je merken dat je het zelf fijn vindt om te doen voordat je begint te journalen. Onthoud: niets wat je in jouw journal schrijft is fout. Spelfouten tellen hier niet mee.
1. Tip numero uno: Start gewoon
Denk niet teveel na over wat, hoe, wanneer, wie kijkt, wat vindt wie, maar start gewoon. Houd het simpel. Start met het opschrijven van: de datum van vandaag, welke dag het is en waar je nu zit. Als je hierna al een idee hebt over wat je wilt schrijven, kun je doorgaan, maar als je dit nog niet weet, was dit ook voldoende voor je eerste stap van vandaag. Je kunt bijvoorbeeld ook schrijven hoe je je vandaag voelt. Hou het vooral simpel en leuk voor jezelf.
Andere ideeën om over te journalen zijn: lijstjes maken of een hersendump. Het maken van lijstjes is een van de makkelijkste vormen van journallen. Het is ook erg effectief, want je oefent tegelijkertijd om georganiseerd te werk te gaan. Maak rijtjes van je doelen die je op die dag, of die week of deze maand wilt bereiken.
Bij een hersendump schrijf je alles wat er in je opkomt, zonder een oordeel erover te hebben. Zie het als een plastic bak met rommel die je graag wilt opruimen. Je gooit alles eerst uit de doos, zonder de inhoud te sorteren. De doos is dan leeg en heb je ruimte gemaakt om alles te ordenen. Zo werkt het ook met onze gedachten. Je creëert automatisch ruimte in je hoofd, omdat je onbewust afstand doet van alles wat je mentaal bezighoudt. In ons dagelijks leven, en zeker nu met alle ontwikkelingen, gebeurt er heel veel. Hierom is het belangrijk om een paar minuten per dag afstand te doen van alle gedachten die maar rondgaan door ons hoofd.
2. Kies een schrift of notitieboek om in te schrijven
Er zijn tegenwoordig uiteenlopende soorten journals verkrijgbaar in verschillende kleuren en prijzen. Kies er een waar jij je fijn bij voelt. Het hoeft niet duur te zijn.
3. Kies een specifiek moment om te journalen
‘S Ochtends vroeg werkt het beste. (probeer er eerst een gewoonte van te maken en dan merk je dat het elke dag makkelijker wordt om te schrijven. Leg jezelf niet teveel druk op: ook 1 woord mag. Je kunt bijvoorbeeld alleen opschrijven: Dankjewel voor deze dag, of dat je ademt…iets simpels dat geen geld kost of zo.
4. Schrijf met de hand
Gebruik pen en papier. Elektronische apparaten hebben andere afleidingen (zoals whatsapp, Instagram en Facebook) die jouw focus kunnen beïnvloeden. Probeer te schrijven, maar doe wat voor jou werkt, zonder jezelf voor de gek te houden. In dit artikel lees je meer over de voordelen van schrijven.
5. Lees je eigen teksten terug
Lees je eigen teksten terug en betrap jezelf over wat je denkt / wat je ervan vindt. Je zult zien hoe je in de afgelopen tijd gegroeid bent! Doe het, en je zult trots op jezelf zijn.
6. Er zijn geen regels
Mijn favoriete: Er zijn geen regels. Schrijf lekker waar jij over wilt, hoeveel en hoe lang je dit wilt doen, met veel of juist helemaal geen spelfouten. En terwijl het allemaal zo chaotisch lijkt, gebeurt er iets magisch waar je de rest van je leven baat bij zult hebben.
7. Schrijven is niet verplicht
Laatste tip: Hoewel ik juist zoveel mogelijk mensen wil stimuleren om te gaan schrijven, vermeld ik hierbij dat je ook je gevoelens kunt uiten of je gedachten kunt ordenen door te doodlen of tekenen, wanneer dit beter voor je werkt.
Vragen?
Heb je vragen over ‘Wat is journaling’? Neem dan gerust contact op.
0 Comments